Mit kell tudni a D-vitamin túladagolás veszélyeiről?

Az elmúlt járványos időszakban egyre nagyobb figyelem irányult a D-vitamin bevitel fontosságára, hisz a D-vitamin immunrendszerre gyakorolt hatása vitathatatlan.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így a D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők – a természetes D-vitamin tartalmú ételekkel szemben – túladagolhatóak!

Mennyi D-vitamint szedhetünk? Mik a D-vitamin túladagolás tünetei? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy a gyakori D-vitamin hiány leküzdése mellett elkerüljük a D-vitamin túladagolás veszélyét is!

D-vitamin mire jó

A D-vitamin (Calciferol), azaz a D-hormon létfontosságú tápanyag, amely kulcsszerepet játszik a csontrendszer, az izomzat, az idegrendszer felépítésében és működésében is.

Az utóbbi évtizedekben felismerték, hogy a D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van az immunrendszer támogatásában is. A D-vitamin emellett szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből, egyensúlyban tartja az inzulinszintet, támogatja a tüdőt, valamint a szív- és érrendszer működését is.

A D-vitaminnak nem csupán a fertőzések leküzdésében van szerepe, hanem befolyásolja a daganatos megbetegedések kialakulását is.

A D-vitamin, mely összefoglaló neve a D1, D2 (ergokalciferol) és a D3 vitaminnak zsírban oldódó vitamin. A D3- vitamin hasznosul legjobban a szervezetben és ezt a vitamint a szervezet napfény hatására önállóan állítja elő. Ezen felül a D2 növényi eredetű, míg a D3 állati eredetű ételekből és étrend-kiegészítőkkel vihető be a szervezetbe.

A magyar lakosság túlnyomó része azonban D-vitamin-hiánnyal küzd a téli időszak végére, mert a zsírraktárak néhány hónap alatt teljesen kiürülnek. Éppen ezért a szakemberek télen a D-vitamin pótlását javasolják, ám nem mindegy, hogy ezt hogyan és milyen mértékben tesszük, mert a D-vitamin természetes úton nem, azonban étrend-kiegészítők útján túladagolható!

D-vitamin-szintek meghatározása

Mérhető-e a D-vitamin szint

A szervezet D-vitamin értékét laborvizsgálattal a vér aktív D-vitamin szintjének mérésével állapítják meg. A D-vitamin ellátottságot, azaz kalcidiol (25-OH-D) szintet általában azoknál szokták mérni, akik a D-vitamin-hiány kialakulásának rizikócsoportjába tartoznak.

 • Normál: 30 ng/ml vagy 75 nmol/l
 • Hiányos: 20 ng/ml vagy 50 nmol/l
 • Súlyos hiány: 10 ng/ml vagy 25 nmol/l

Enyhén magas D-vitamin szint: 100 ng/ml felett

Súlyos D-vitamin túladagolás: 300 ng/ml felett

D-vitamin túladagolás tünetei,  jelei és következményei

A D-vitamin napsugárzással, vagy ételekkel való túladagolása nem lehetséges. Extrém mennyiségű napozás vagy napsugárzásnak való kitettség esetén is csak akkor fordulhat elő, ha a szervezet túl magas a kalcium, vagy K2-vitamin szinttel rendelkezik.

A túlzott mennyiségű D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők bevitele, vagy ipari balesetek miatt kialakulhat a túladagolás, amelynek a tünetei a következők lehetnek:

 • gyomor- és bélrendszeri problémák: hányinger, hányás, hasmenés
 • levertség, gyengeség
 • feszült idegállapot
 • a kalciumszint megemelkedése – hiperkalcemia
 • meszesedés
 • nagy mennyiségű vizelet
 • vesekőképződés, vesekárosodás
 • csontok törékenyebbé válhatnak

D-vitamin túladagolás gyerekeknél és babáknál

A D-vitamin túladagolása nem egyik napról a másikra következik be, több nap, vagy akár hét lefolyása alatt alakul ki, mialatt jóval a megengedett és ajánlott mennyiség felett kell, hogy beadjuk a babának, gyereknek. Csecsemők és kisgyerekek esetében is 1000 NE a D-vitamin felső határa. Gyermekeknél és babáknál is ugyan azok a tünetek, mint felnőtteknél, gyakran jelentkezik levertség, gyengeség, gyakori vizelés, valamint hányinger, hányás és hasmenés is előfordul.

Soha ne adjon nagyobb mennyiséget gyermekének, mint ami a megengedett, de ha mégis D-vitamin túladagolás gyanúja merül fel, mindenképpen forduljon gyerekorvoshoz a problémák elkerülése végett.

D-vitamin túladagolás kezelése

Ha túl magas a szervezet D-vitamin szintje, akkor mindenképpen kerülni kell az étrendkiegészítők szedését, melyek tartalmazzák ezt a vitamin fajtát és ha megoldható, akkor kevesebbet tartózkodjunk a napon. A túlzott D-vitamin szint rövid időn belül csökkenni fog, ha nem visszük be saját magunk, így a kezelése rendkívül egyszerű.

D-vitamin bevitel ajánlott mennyisége

d-vitamin túladagolása
D-vitamin túladagolása

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin):

 • Csecsemők: 400-1000 NE
 • Gyermekek: 600-1000 NE
 • Serdülők: 800-1000 NE
 • Felnőttek és várandósok: 1500-2000 NE

A klinikai vizsgálatok alapján még 10 000 NE D-vitamin bevitele sem jelent feltétlenül kockázatot, hacsak nem áll fenn hiperkalcémia, vagy K2-vitamin hiány, de ennél többet semmiképp sem ajánlott bevinni a szervezetbe.

Bár az utóbbi években megnőtt a D-vitamin túladagolásos esetek száma, a D-vitamin túladagolás súlyos kimenetele rendkívül ritka. Magyarországon a D-vitamin hiány komolyabb probléma, mint a túladagolás, azonban az egészség megőrzésének érdekében nem szabad túllépni az ajánlásokat sem!

Konzultáljunk szakorvossal D-vitamin étrend-kiegészítő szedésének megkezdése előtt!

Jó tudni – Nem mindegy hogyan és mivel szedjük

 • A D-vitamin felszívódásához szüksége van a szervezetnek a D-vitaminnal egyidejű zsírbevitelre is (bármilyen olaj, zsiradék megfelel – pl.: olívaolaj, vajaskenyér).
 • A D-vitamint nem szükséges naponta szedni, hisz a szervezet elraktározza azt.
 • A D-vitamin szedése mellett fontos a K2-vitamin bevitele is, mert a K2-vitamin a vér kalciumfeleslegét a csontokba vezeti megelőzve ezzel a felesleges lerakódásokat.
 • D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő szedése mellett a magnézium bevitelt is növelni kell, mert a D-vitamin hasznosulásához erre is szüksége van a szervezetnek.
 • D-vitamin mellett nem feltétlenül szükséges a kalcium bevitele, csupán ha kifejezetten kalcium-hiányos állapot feltételezhető. Ilyen például a menopauza időszaka, vagy, ha az egyén kalciumban szegény étrendet fogyaszt.

További hasznos cikkek IDE kattintva olvashat.